sunnuntai 16. syyskuuta 2012

Syyskuun tunnelmaa betonitalossa


Sohva syystunnelmissa

Terassia

Sateenvarjojalavat 

(Vuorijalavan riippuvaoksaiset ja erittäin leveälatvainen lajike. Jalavien runko kestää kolhuja ja haavat paranevat hyvin. Puuaines on kovaa ja sitkeää. Jalavat sietävät hyvin tuulta sekä varjostavat ja sitovat tehokkaasti ilman epäpuhtauksia.
Korkeus: 2–3 metriä.

Kasvutapa: Riippuvaoksainen ja sateenvarjomaisen leveälatvainen lajike vartetaan yleensä 180 cm korkeaan perusrunkoon.
Lehdistö: Karhealta tuntuva, isohko, syysväri kellertävä.
Kukinta: Varhain keväällä, melko huomaamaton. Lehtien puhkeamisen aikoihin kehittyvät siemenet ovat koristeelliset.
Kasvupaikka: Aurinko–puolivarjo, tuore, runsasravinteinen, kalkittu. Nuori vuorijalava viihtyy varjossakin, mutta vanhan puun latvus tarvitsee paljon valoa pysyäkseen tuuheana.
Vyöhykkeet: I–II.
Taimiväli: 5 metriä.Leikkaus: Latvuksesta muotoillaan sateenvarjomainen nuoruusvaiheen leikkauksilla. Haavat paranevat hyvin).
Pallokuuset

Kartiovalkokuusi – Picea glauca ’Conica’ (sockertoppsgran)

Myös sokeritoppakuuseksi kutsuttu, erittäin tiheä- ja hidaskasvuinen valkokuusen kääpiömuoto. ’Conica’ on hyvin yleinen Etelä-Suomen pihoissa, vaikka se kärsii usein kevätahavasta etenkin aurinkoisilla paikoilla. Vanhatkin kasvit kannattaa varjostaa kevättalvella, sillä ruskettuneet kohdat peittyvät hitaasti uusien versojen alle, jos silmut eivät ole vallan kuivuneet.
Koko: 1–2 metriä korkea ja leveä.
Kasvutapa: Tasaisen kartiomainen, pieni havupuu tai -pensas.
Neulaset: Heleänvihreät, erittäin ohuet ja vain sentin pituiset. ’Alberta Blue’, ’Blue Wonder’ ja ’Sander’s Blue’ ovat vaaleansinisiä kartiovalkokuusia.
Kasvupaikka: Aurinko–puolivarjo; kasvualusta kuiva–tuore, keskiravinteinen.
Vyöhykkeet: I–III.

Linnantuhkapensas

(Jopa 150 cm pitkät versot kasvavat osaksi maata myöten, osaksi ylöspäin kaartuen. Lehdistö on osittain ainavihanta. Runsas valkoinen kukinta kesäkuussa. Syksyllä ja talvella koristeellisuutta pensaalle tuovat oranssit marjat. Kasvupaikan tulee olla lämmin; alustan hyvin läpäisevä, rikkakasviton ja mieluiten katettu. Kasvi nuorennetaan harventamalla.
Käyttö: maanpeittona esim. kivikkopuutarhassa ja havukasviryhmissä, jopa ruukuissa). 


Tämän syksyn suunnitelmissa on vielä hommata kunttaa eli metsämaata ja haketta rikkakasvien kasvun estämiseksi.Kirppispullot löytysivät paikkansa kynttilänjalkoina.

4 kommenttia:

 1. Niin kaunista, jospa ensi kesänä sinne asti pääsisimme... Mä olen todella huono kirppistelijä, mutta noi sun pullot aiheuttaa kateutta ;)

  Ihanaa syksyä Betonitaloon! Me nautimme auringosta perjantaista eteenpäin, harmi vain ettei Naantalin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sanna :) se on parempi suunnata vähän etelämmäksi, meinaan näillä leveysasteilla, vaikka aurinko paistaa tuskin päästään hellelukemille. Kiitos samoin, ihanaa syksy Koti- kullankalliiseen ja sen väelle.

   Ensikesänä sitten Naantaliin!

   Poista
  2. Toivoin, että kuittaat samalla lennolla ollaan ;)

   Poista

Kiitos, kun jätit viestin.