torstai 27. tammikuuta 2011

Portaat tilattu, vihdoin

Alkuperäinen suunnitelma valaa portaat betonista romuttui arkkitehdin ja rakennesuunnitelijan erimielisyyksiin tai kaipa ne olisi "väkisin" ne suunnitelleet ja piirtäneet, mutta ne eivät olisi olleet sellaiset kun oli tarkoitus. Kaikkea ei voi saada, ja niin usein täällä rakkaalla suomen maan kamarlla tulee jonkinlainen laki vastaan. Suomen rakennusmääräykset portaiden suhteen ovat kyllä ylimitoitettuja turvallisuuden kannalta. Kun katsoo ulkomaalaisia sisutuslehtiä niin ei voi kun ihmetellä miten eri tavalla näitä lakeja ja määräyksiä muualla maailmassa noudatetaan.

Tässä alla hieman lakiin perustuvista määräyksistä.

PUTOAMISEN JA HARHAANASTUMISEN ESTÄMINEN
Porras on suunniteltava ja rakennettava turvalliseksi, riittävän väljäksi ja tarkoitukseensa soveltuvaksi.

Ohje

Pääasiallisena kulkutienä käytettävään portaaseen suunnitellaan lepotaso kerrostasanteiden välille, mikäli portaan suora nousu ylittää 190 cm. Pääportaaksi suositellaan joko lepotasolla varustettua suoravartista porrasta tai keskiaukoltaan laajasäteistä lepotasollista kiertävää porrasta. Portaan avoaskelmien välistä ei saa mahtua läpi särmältään asunnossa yli 100 mm:n – mittainen kuutio. Porrassyöksyn ja välitasanteen sivupinnan sekä seinän välistä ei saa mahtua läpi särmältään yli 500 mm:n mittainen kuutio. Suurempi aukko edellyttää kaidetta tai muuta suojarakennetta. Jos porrasaskelman pinta on käyttötarkoituksessaan liukas, sen etureuna varustetaan liukuesteellä. Portaat osoitetaan selvästi valaistuksen ja pintojen vaaleus- tai värierojen avulla.


No, betoniportaat olisivat näyttäneet joltain tämän kaltaisilta.


Aivan kuin tehdyt meille, toteutus olisi ollut juuri samalla tavalla ikkunan edessä. Ehkä hieman leveämmällä porrasaskelmalla ja lähempänä ikkunaa, ettei jää tuollaista väliä.


Pettyneenä lähdin metsästämään tilalle jotain muuta. Viime syksynä sitten törmäsin habitaressa erääseen porrasvalmistajaan nimeltään  SteelproTämän tyylistä on tilattu, hieman eri kokoonpanolla ja värillä. Seitsemän viikon toimitusajalla, eli myöhemmin nähtäväksi jää portaiden toteutus kodissamme. Taitavat ehtiä juuri ennen muuttotarkastusta, GLUPS!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun jätit viestin.